Vinkkejä yksinmatkustajalle

IMG_0235.jpg

 

”Pelkään, että tuntisin olevani pohjattoman yksin ja irrallaan, jos lähtisin itsekseni matkalle vieraaseen kaupunkiin.”

Tämä ystäväni pelko oli mielessäni, kun lähdin viime kesänä ensimmäistä kertaa yksin matkalle. Päässäni pyöri monia muitakin järjellisiä ja järjettömiä kauhukuvia: entä jos on tylsää, entä jos tahdon vain kotiin, entä jos eksyn, entä jos jotain sattuu, entä jos minut ryöstetään, entä jos myöhästyn paluulennolta, entä jos hotellivaraukseni on kämmätty, entä jos en löydä hotellia…

Nyt kahden yksinmatkan jälkeen pelkään, että en enää halua matkustaa kenenkään muun kuin itseni kanssa. Se on ihanaa.

Yksin suuressa kaupungissa on irrallaan ja yksin  mutta ei lainkaan yksinäinen. Kun on itse vastuussa ihan kaikesta, kun kukaan muu ei paikallista sinua kartalta puolestasi, kun kukaan muu ei selvitä, missä ovat ne kivat kahvilat, miten niihin pääsee, mistä saa junalipun, milloin kirppis aukeaa…silloin ei todellakaan ole aikaa tuntea katselevansa haikeana maailmaa sivusta. 

Jos mietit yksin matkustamista, niin kannattaa vain tehdä se. Sittenhän sitä tietää. Myös näistä neuvoista voi olla apua:

1. Valitse kohde, jossa yksin oleminen on luonnollista. Älä matkusta perinteiseen turistikohteeseen, missä on paljon lapsiperheitä tai rakastuneita pariskuntia. Mene kaupunkiin tai jonnekin, missä on paljon reppumatkailijoita. Minä olen valinnut tähän mennessä kohteikseni kaupungit, joissa pystyn sulautumaan paikallisten joukkoon: Amsterdamissa ja Berliinissä kukaan ei arvannut minua turistiksi ennen kuin avasin suuni. Se on parasta isoissa kaupungeissa. On niin paljon erilaisia ihmisiä, ettei kukaan kiinnitä sinuun erityistä huomiota.

2. Hanki turvasatama. Varmista, että majoituspaikkasi on sellainen, johon voi paeta, kun kaikki uusi ja vieras alkaa väsyttää. Minä suosin hyviä hotelleja, sillä ne olivat kaukaisina lentoemäntäaikoinani toinen kotini (ei ole huono asia, jos vieraassa paikassa on jotain ennalta-arvattavaa). On puhdasta, hiljaista, huonepalvelu ja varmasti lämmintä vettä. Hyvässä hotellissa on myös concierge, jonka tehtävä on auttaa sinua ja joka osaa neuvoa, miten oikeasti löydät perille jonnekin: kävele tuon puiston läpi, osta päivälippu automaatista, nouse aseman toiseen kerrokseen, ota juna numero 1 keskikaupungin suuntaan. Yksityiskohtaisista ohjeista on paljon iloa suuressa kaupungissa, jos suuntavaistosi ei ole mitä parhain. Hyvän hotellin hinta on, no hinta. Minä olen mieluummin lyhemmän aikaa reissussa kuin tingin majoituksestani, mutta tämä ei toki ole mitenkään välttämätöntä. Majoitut sitten hotelliin, hostelliin, jonkun kotiin tai jonkun sohvalle, varmista vain etukäteen, että siellä on hyvä hengähtää.

 

IMG_0237.jpg

 

3. Kysele etukäteen vinkkejä ihmisiltä, jotka tuntevat sinut ja joiden makuun luotat. Niin vieras paikka tulee etukäteen hieman tutuksi ja tuntuu helpommin hallittavalta. Ja kun sitten et kohteessa tiedä, mistä aloittaa, voit ottaa listan esiin.

4. Lataa Suomessa puhelimeen Maps.me tai Google Maps -sovellus. Niin olet aina kartalla näyttämättä turistilta. 

5. Varaudu ongelmiin. 1. Ota passista kopio. 2. Pidä yhtä luottokorttia tai sopivaa rahasummaa vaikka takin taskussa lompakon sijaan (Jos joutuisit ryöstetyksi, sinulla on silti jotain jäljellä). 3. Ota matkavakuutus. 4. Printtaa lentoliput ja hotellivaraukset. Et tahdo olla pelkän kännykän varassa. 5. Pakkaa selviytymispaketti matkustamoon ottamaasi kassiin siltä varalta, että matkalaukkusi hukkuu jonnekin: tärkeimmät meikit, kosteusvoide, meikinpoistoliinoja, yöpuku, hammasharja. 6. Selvitä, missä hotellin hätäuloskäynti sijaitsee ja nuku sellaisessa asussa, jossa voit tiukan paikan tullen poistua huoneesta nopeasti (lentoemäntäkurssin opetuksia…). Molemmilla yksinmatkoillani hotellissani tuli palohälytys. Ei onneksi keskellä yötä, sillä olen vähän huono noudattamaan jälkimmäistä kohtaa.

6. Pysähdy vain kahviloihin ja ravintoloihin, joissa on wifi. Niin voit syödessäsi päivittää Instagramia ja tehdä muuta ”tärkeää”  et tunne olevasi yksin, sillä kaikki ystäväsihän ovat siellä kännykässä.

 

IMG_0236.jpg

 

7. Tee matkastasi mahdollisimman mukava. Jos yksin matkustaminen ahdistaa ja nukut stressaantuneena huonosti, älä valitse kukonlaulun aikaan lähteviä lentoja. Väsyneenä ahdistus moninkertaistuu. Lennä mieluummin myöhemmällä lennolla ja nauti vaikka yksi lasi skumppaa kentällä (enemmästä seuraa vain pöhnä ja laskuhumala siinä vaiheessa, kun sinun pitäisi olla skarppina ja löytää tiesi vieraassa paikassa). Pukeudu lennolle vaatteisiin, joissa on mukava matkustaa ja joissa tunnet olosi itsevarmaksi. Plussaa on myös se, jos et joudu tiukkaan turvatarkastusyyniin, koska asusi metalliosat piippaavat. Vetoketjuton mekko, mukavat sukkikset, lämmin neule (lentokoneessa on kylmä) ja korottomat nilkkurit tai ballerinat ovat hyvä valinta. Niissä jaksat kävellä ja raahata matkalaukkua, mutta näytät silti huolitellulta. Meikkaa. Ja ota matkustamoon huulipuna, jota voit lisätä juuri ennen laskeutumista. Laita hiukset kiinni, niin ne pysyvät siisteinä matkan ajan. Osta lentokentältä vesipullo ja jotain pientä syötävää yllättävän janon ja nälän varalta. Mieti myös, mihin haluat käyttää energiaasi: jos taksi lentokentältä hotelliin ei ole kauhean hintainen, voi olla hyvä idea valita se, eikä lähteä säätämään monella julkisella kulkuneuvolla (kuten Berliinissä olisi pitänyt tehdä).

8. Ole avoin, mutta älä liian. Juttele vieraiden ihmisten kanssa ja sano kyllä seikkailuille, mutta ole varovainen ja luota intuitioosi. Amsterdamissa istuin yhtenä päivänä yksin kanavan varrella ja mietin, mitä tehdä seuraavaksi. Sitten paikalle kaartoi kaksi kolmikymppistä jenkkirokkaria vuokraveneellä. Tyypeillä oli mukana viinipullo, ja veneajelu vaikutti mielestäni ihan hyvältä idealta (luotan ihmistuntemukseeni). Ja veneajelu olikin hyvä idea: jos ikinä menen Chicagoon, käyn moikkaamassa noita poikia. Se viinipullo sen sijaan…Erään sillan kohdalla toinen pojista sai kuningasajatuksen ja yritti kiivetä sillalle liikkuvasta veneestä. Ei onnistunut. Hän rojahti veneen pohjalle ja suoraan jalkani päälle. Loppuillan nilkutin ja mietin, että onneksi ei murtunut mitään.

9. Pysähdy, kun näet kivan kahvilan tai kiinnostavan kaupan. On parempi syödä silloin, kun ruokaa on tarjolla mukavassa ympäristössä kuin silloin, kun verensokeri on tipahtanut jonnekin liian syvälle ja kaikki ahdistaa ja kiukuttaa. Silloin ei koskaan tule vastaan mitään ihanaa paikkaa, trust me. Ja jos et heti mene siihen kauppaan, et ehkä löydä sitä enää uudemman kerran.

10. Kanna mukanasi (kevyttä) kirjaa. Yksin syöminen on jotenkin helpompaa, kun voi piiloutua kirjan taakse. Ja jos et tahdo mennä illalla ravintolaan, syö hotellissa (näin tein Damissa) tai nappaa kadulta pikaruokaa huoneeseen (Berliinin falafelit, nam). Se on ihan sallittua. Tärkeintä on, että matkasi tuntuu hyvältä.

Saatat tykätä myös näistä

9 kommenttia

 1. Komppaan erityisen paljon tätä viimeistä lausetta: ”Tärkeintä on, että matkasi tuntuu hyvältä.”

  Ei ole yhtä tapaa matkustaa, joten kannattaakin tehdä niitä asioita, jotka tuntuvat itselle parhaimmilta.

  Uskon silti, että jokaisen ihmisen pitäisi vähintään kokeilla yksin matkustamista! Opettaa varmasti uusia asioita ja sietämään epävarmuutta aivan uudella tavalla. Odotan jo innolla kun pääsen tekemään pieniä kaupunkimatkoja Eurooppaan itsekseni, näin seitsemän kuukauden yhtäjaksoisen matkustamisen jälkeen se tuntuu niin erilaiselta taas 🙂

  Aurinkoa Helsinkiin!

  1. Arvaa: sain juuri blogistasi kipinän alkaa suunnitella Uuden-Seelannin -reissua! Sinne olisi ihana päästä. 

   Ja olen samaa mieltä siitä, että jokaisen pitäisi kokeilla yksin matkustamista. 

   Paljon aurinkoa sinne!

   1. Jes! Uusi-Seelanti on kyllä niin ihana! Islannin ohella mun kokemuksissa hämmentävän kaunis. Jos voi olla matkasuunnitelmissa avuksi niin älä epäröi laittaa viestiä! 🙂

 2. Yhtenä vinkkinä sanoisin, ettei kannata niin hirveästi analysoida ja ennakoida kaikkea ja varsinkaan sortua siihen ”mitä muut ajattelee kun minä matkustan yksin”. Varsinkin jos matkustaa Euroopassa niin suuria ongelmia tuskin tulee kun on perusasiat (passi, rahat, kartta, puhelin) huolehdittu ja vähän katsoo missä liikkuu…
  Ja vaikka usein on ikävää mennä yksin syömään illallista, ei se ole mitenkään harvinaista ja en usko, että muut ihmiset siihen edes kiinnittää huomiota (en minä ainakaan!). Kannattaa etsiä ravintola kauniilla näköalalla tai vilkkaalta kadulta niin on ihan luonnollista katsella ulos eikä tarvitse mitään turvakirjoja.
  Minä nukun hotellissa aina alasti tai jossakin kevyessä yöpaidassa, ei ole tullut mieleenkään mikään palohälytys ja toisaalta mekon vetäisee päälle sekunneissa. 🙂

 3. Mä olen eri mieltä kohdasta 2. Kun itse matkustan yksin, valitsen nimenomaan mahdollisimman sosiaalisen majoituksen, eli hostellin. Hotellissa majoittuessa sitä on oikeasti ihan yksin, mutta hyvässä hostellissa tapaa parhaimmillaan joka ilta uuden kaverin, jonka kanssa käydä illallisella. Hostellit eivät ole enää niitä 1990-luvun rotanloukkoja, vaan oikeilla kriteereillä ja maksamalla vähän enemmän löytää oikeasti kivoja, persoonallisia paikkoja, joissa majailee samanhenkistä porukkaa. Hotellit on sitten niitä reissuja varten, joille lähdetään jo valmiiksi seurassa.

  Yksin reissatessa mulla on aina mukana ns. turvapussi, joka on vedenpitävä pussi (Forexin keltaiset pussit on hyviä), jossa on kopiot kaikista tärkeistä papereista kuten passista ja matkavakuutuskortista, kakkosluottokortti ja joko 100 dollaria tai euroa pieninä seteleinä, riippuen matkakohteesta. Tämä pussi on aina eri paikassa kuin alkuperäiset paperit, yleensä hostellissa joko turvasäilössä tai vain omassa matkalaukussa sillä välin kun itse olen kaupungilla. Jos minut ryöstetään, pussin sisällön turvin pääsee jo aika pitkälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *