Vastuullisia, mulesingvapaita, suomalaisia neuleita

Kaupallinen yhteistyö: Phia

Phia-neulebrändi on jotain, mitä olen kaivannut: vastuullisia, yksinkertaisia, lämpimiä, kevyitä neuleita ihanissa väreissä. Phia on siis vaatesuunnittelija Piia Hännisen vuonna 2018 perustama ekologinen, eettinen ja ylellinen neulemallisto, joka on saanut inspiraationsa luonnosta ja erämaasta.

Piia perusti oman malliston, koska kotimaisilla brändeillä ei ollut tarjolla samantyylisiä eettisiä ja ekologisia neuleita. Phia onkin näitä uusia vastuullisia brändejä, joiden ulkonäössä mikään ei huuda, että tuote on eettinen. Neuleet näyttävät vain laadukkailta, tyylikkäiltä ja ajattomilta. Eli juuri siltä, millaisista vaatteista itse pidän.

Mallistossa on viisi eri mallia, jotka on saatavilla monissa väreissä. Valitsin kuviin omat lempparini, mutta myös hillitympiä värejä, kuten vaaleanharmaa, musta ja samppanja on tarjolla.

Phian neuleissa on 70 prosenttia villaa ja 30 prosenttia kashmiria. Malliston neuletakit ovat baby alpakkaa.

Phian käyttämä villa on mulesingvapaata. Mulesing tarkoittaa toimenpidettä, jossa lampaan peräaukon ympäriltä leikataan ihoa pois, jotta loiskärpäset eivät pysty munimaan peräaukon ympärille. Mulesing on lampaalle kivulias toimenpide.

Phian neuleiden villa tulee Australiasta ja Uudesta-Seelannista, kashmir taas Sisä-Mongoliasta, Kiinasta. Neuleet neulotaan muotoon Italiassa laadukkaista sertifioiduista langoista. Kysyin Piialta, millaisia ajatuksia malliston takana on.

Mitä eettisyys merkitsee sinulle ja Phialle?

”Luonto ja eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Eettisyys ja ekologisuus ovat Phialle tärkeämpiä kuin jatkuva kasvun tavoittelu.

Olen valmistunut London College of Fashionista vuonna 2003, ja lopputyöni aiheena oli Sustainable design. Tutkin silloin vastuullista vaatesuunnittelua ja tein naistenvaatemalliston kierrättäen miesten vanhoja pukuja.”

Miten löysit Phialle vastuulliset lanka- ja villatoimittajat?

”Etsin toimittajia yli vuoden, sillä halusin lankoja, jotka ovat korkealaatuisia, kestävät pitkään ja ovat mulesingvapaita. Käyttämäni villantuottajat vakuuttavat myös, etteivät lampaat kärsi kehruussa.

Italialainen langanvalmistaja on sitoutunut Greenpeacen Detox-ohjelmaan, jonka tavoitteena on minimoida tuotannosta syntyvät myrkyt.”

Phian neuleet neulotaan muotoon Italiassa. Miksi siellä?

”Suomesta ei löytynyt neulomoa, joka neuloisi näin ohuita lankoja muotoon. Käyttämäni italialainen perheyritys Perugiassa taitaa villakashmir-langan ja alpakan neulonnan. Neuleet neulotaan muotoon, sillä silloin lankahävikkiä tulee mahdollisimman vähän.”

Mitä eettisiä neuleita etsivän kannattaa tarkkailla vaatteessa? Mistä siis tunnistaa eettisen neuleen?

”Eettisiä ja ekologisia neuleita etsivän kannattaa katsoa tuotantomaata, materiaalia ja hintaa. Kannattaa valita mulesingvapaata villaa. Muista materiaaleista on hyvä tietää, että esimerkiksi alpakka ei aiheuta eroosiota. Kashmir sen sijaan saattaa aiheuttaa, joten sitä kannattaa käyttää kohtuudella. Phian neuleissa on siksi kashmiria vain 30 prosenttia. Se tuo neuleeseen lisää pehmeyttä. Tuotantomaa kertoo myös yrityksen filosofiasta.

Hyvin edullinen hinta puolestaan viittaa halpaan massatuotantoon, jossa eettiset ja ekologiset arvot on sivuutettu.”

Phian neuleiden mitoitus on aika reilu, ja ne ovat kevyitä mutta lämpimiä.

Phian neuleiden mitoitus on aika reilu, ja minulla on koko XS. Olen 171 senttiä pitkä.

Nämä neuleet ovat päällä aivan unelma: kevyitä, pehmeitä ja lämpimiä. Mallit ovat myös niin ajattomia, ettei niihin varmasti kyllästy. Myös värit ovat tosi hyviä, ainakin minulle sopi niistä yllättävän moni. Tuo turkoosinsininen ei esimerkiksi yleensä käy minulle, mutta nyt sopi.

Lempivaateainesta, sanoisin.

Phian neuleita löytyy nettikaupasta, Miela Designroomista, PUF Design Marketista ja Nordic Designers’ pop-up shopista, joka on Kampissa vuoden loppuun.

BLOGLOVIN, FACEBOOK, INSTAGRAM

Saatat tykätä myös näistä

10 kommenttia

 1. Kiitos vinkistä tuon Kampin kaupan osalta. Pitää käydä katselemassa. Tarvitsisin uuden neuleen ja haluaisin ostaa jonkun vastuullisen. Harmillisesti tämän tyyliset ”luksusneuleet” eivät oikein sovi omaan vaatekaappiini. Arvostan vaatteessa helppohuoltoisuutta enkä pidä herkästi nyppyyntyvistä merinovillasta tai kashmirista. Joku konepestävä puuvilla olisi mieleeni, mutta ehkäpä tuolta Kampin kaupasta joku sellainenkin löytyisi. Noissa Phioissa olisi tosi ihanat värit kyllä!

  1. Kannattaa käydä katselemassa ja vaikka kokeilemassa näitä Phiankin neuleita. Itse olen ihan ihastunut niihin. 🙂

 2. Toivottavasti neulemekkoa tulee jossain vaiheessa myyntiin baby alpakan villasta tehtynä. Lampaan villa on minun makuun liian lämmin toimistokäyttöön.

  1. Vinkkaan Piialle! 🙂 Musta tämä on kyllä tosi keveä neule, ei siis ollenkaan tukala tai liian lämmin.

   1. Hyvä tietää, kiitos. Taidan laittaa pitkän neulemekon ostoslistalle 🙂 Olen ostanut aiemmin neuleita Alpalta (täyttää samat kriteerit) ja olen heidän neuleistaan tykännyt. Harmi vaan kun Alpan myymä värimaailma sopii paremmin syksy-ihmiselle. Itse olen (omasta mielestäni) värianalyysissä kesä-tyyppiä ja nämä Phian värit tuntuu kyllä omilta.

    1. Monet Phian värit on ainakin mulle tosi hyviä.:) Ja värejä on tosiaan aika monta, eli luulisin, että löytyy sopiva.

 3. Hyvö, että villa on mulesing-vapaata, mutta miten on näiden tuotteiden kashmirin ja alpakan eettisyyden laita? Jotenkin saa epäluulon heräämään, kun hehkutetaan vain yhden materiaalin eettisyyttä.

  1. Hei Anne,

   kysyin Piialta lisätietoa muista langoista:

   Phia neuleiden alpakkalangan toimittajalla on oeko-tex 100 standardi ja Interwoollabs-yhteistyö (http://www.interwoollabs.org). Alpakka on arvostettu ja arvokas eläin omistajalleen Perussa.

   Phia-malliston käyttämä kashmir on hyvin korkealaatuista ja kallista (kuitu pituus 38/40 mm ja kuituhienous 15 mikronia). Jos lanka on edullista ja laatu alhaisempaa, on todennäköistä, että kashmirvuohilaumat ovat hyvin suuria eikä villa ole siten tuotettu eettisesti, ja eläin on voinut kärsiä tuotantoprosessissa.

   Phia-mallisto tuotetaan pientuotantona. Isot tuotantomäärät ja halpa hinta kertovat vaateteollisuudessa siitä, että joko eläin, ympäristö tai ihminen on kärsinyt.

   1. Kiitos vastauksesta! Kulutin edelliset kolme (!) neuletta puhki suunnilleen yhtä aikaa ja nyt on jo vähän hankalaa arkipukeutumisen kanssa eli uusi neule pitää hankkia. En kuitenkaan halua ostaa mitövainmistävain, joten nämä vastaukset on mulle arvokkaita.

    Harmi, että kashmirin eettisyydestä ei ole muuta kuin oletuksia. Toki tiedän, että usein huonosti voiva eläin ei tuota hyvää villaa, mutta ei se riitä. Phia esittää olevansa eettinen ja on standardia ja vaikka mitä, mutta miten se selitetään, että kashmirin eettisyydestä ei ole mitään takeita, on vain ”todennäköisyys”? Kallis hintakaan ei ole tae mistään paremmasta eettisyydestä.

    Todennäköisesti ostan alpakkaisen tai lampaanvillaisen neuleen, niistä on saatavilla tietoa enemmän.

    Kiitos vielä kerran vastauksista.

    1. Moi Anne,

     Piia kertoi kashmirista vielä näin:

     Phian villa-kashmir langan tuottaja on CCMI-jäsen, jossa luvataan:

     ”All members are committed to quality products made through the best practices with the highest
     standard in environmental protection, against cruelty and abuse of all animal; furthermore, they
     invest to improve their processes further year after year.”

     https://www.cashmere.org/sustainability-values.php

     Eli kashmirinkin pitäisi olla eettistä.:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *