Tarina siitä, miksi tahdon omistaa asunnon

Kaupallinen yhteistyö: Nordea

Ostin ensimmäisen asuntoni 24-vuotiaana opiskelijana. Aika oli toinen, opiskelijat saivat lainaa tuosta noin ja asuntonikin maksoi 84 000 euroa. Se oli ihana 19 neliön yksiö Lauttasaaressa, ja sittemmin olen katunut katkerasti, kun tulin myyneeksi sen pari vuotta myöhemmin muuttaessani yhteen eksäni kanssa. Nyt sen vierestä kulkee metro ja arvo on arvatenkin tuplat. Oh well, elämä opettaa. Myös muun muassa sen, etten tahdo maksaa vuokraa.

Kun sitten erosin tuosta suhteesta seitsemän vuotta myöhemmin, jouduin muuttamaan vuokra-asuntoon. Meillä oli iso yhteinen asunto myymättä, ja oli ehkä maailman huonoin aika myydä asuntoa. Se oli myynnissä puoli vuotta ennen kuin meni, voi sitä stressin määrää.

Tuolloin en voinut kuvitellakaan, että ostaisin lisäksi asunnon itselleni. Halusin vain eroon siitä rivarista ja aloittaa uuden elämän. Niinpä muutin ihanaan kulosaarelaiskaksioon (lähes kaikki kotini ovat olleet aika ihania) ja makselin siitä vuokraa sellaiset 850 euroa kuussa. Ajattelin, etten saisi yhtä kivaa kotia, jos ostaisin oman.

Meni puolitoista vuotta, ja ystäväni erosi. Kuukauden kuluttua hän oli ostanut uuden kodin itselleen. Kun myös vanhempani olivat jo pitkään tuskastelleet, että ”tyttö heität joka kuukausi rahaa roskiin, kun maksat vuokraa”, alkoi tuntua, että jotain pitänee ehkä tehdä. Niinpä laitoin pankkiin viestiä ja kyselin, josko olisi mahdollista saada lainaa ja minkähän verran.

Olihan sitä, ja tarpeeksi. Kuukaudessa olin ostanut uuden kodin itselleni – paha vain, että se piti ensin rakentaa. Asuin siis vuokralla vielä toiset puolitoista vuotta sitä odotellessa. Laskeskelin aikani ratoksi, kuinka paljon rahaa minulta katosi iäksi vuokravuosieni aikana. Vastaus: 40 000 euroa. 40 000 euroa!!! Jos olisin omistanut asunnon nuo vuodet, ainakin osa tuosta rahasta olisi päätynyt omaan taskuuni.

Tämän laskutoimituksen jälkeen päätin, että jos vain mahdollista, en asu enää vuokralla ikinä. Nyt maksan tyytyväisenä isohkoa asuntolainaa, mutta yhteenlasketut asumiskuluni ovat silti kuukaudessa vain noin 750 euroa. Eli satasen vähemmän kuin vuokralla. Lisäksi kotini on lämmin, mitä se kulosaarelaiskaksio ei ollut. Minulla on induktioliesi, isot ikkunat, tilava kylppäri ja lasitettu parveke. Lainani lyhenee joka kuukausi, joten omaisuuteni karttuu koko ajan (tietenkin sillä oletuksella, että saan asuntoni aikanaan myytyä hyvään hintaan).

Haastattelin Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajaa Tom Milleriä Puhutaan rahasta -podcastiin siitä, miksi on järkevämpää hankkia omistusasunto kuin asua vuokralla.

PODCASTIN PÄÄSET KUUNTELEMAAN TÄSTÄ.

Kuva: Antti Raatikainen / A-lehdet

BLOGLOVIN, FACEBOOK, INSTAGRAM

Saatat tykätä myös näistä

1 kommentti

  1. Tää on myös kulttuurikysymys. Suomessa normaaleilla ihmisillä on varaa ostaa kiva omistusasunto, missä on se induktioliesi ja uusi kylppäri. Asun ulkomailla ja mieheni on ainoa kaveripiirissäni (alle 30v) jolla on omistusasunto, ja vieläpä modern sellaimen. Monet ikäiseni (27) asuu kimppakämpässä 4 muun kanssa, koska vuokrat on niin korkeita että mitään pesämunaa on mahdotonta kasvattaa. Ja jos on, niin niissä voi olla kosteusvaurioita tai 50 vuotta vanhat ikkunat joista tuulee sisään. Mutta toisaalta suomalaiset, itsekin, on aikamoisia kotikissoja. Täällä ei välitetä vaikka asuisikin vuokralla, jos voi asua ison kaupungin keskustassa ja töiden jälkeen mennään pubiin tai muualle, eikä kotiin. On myös kiva että jos on 28v työssäkäyvä sinkku niin voi silti syödä illallista joka päivä jonkun muun kanssa, pitää dinner partyjä yms. Lontoossa meidän olisi täysin mahdotonta asua tällaisessa asunnossa ilman 30 000 depositia. Suomalaisena ei siis kannata pelkästään harmitella vuokria, jotka muualla on enemmän sääntö kuin poikkeus, vaan olla kiitollinen että omistusasunto on all 30veelle edes mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *