Talon materiaalisuunnittelu alkaa

Rakennusprojekti alkaa vihdoin pikkuhiljaa käynnistyä. Tai rakennuslupaa ei kyllä ole vieläkään, mutta pohja on suunniteltu ja nyt starttaa materiaalisuunnittelu. Eli se osa, jota olen odottanut!

Pohjan suunnittelu oli aika haastavaa ja ehkä vähän tylsääkin. Piti miettiä, mihin seinät tulevat, kuinka monta huonetta tarvitsemme ja mihin kaikkialle tarvitaan vesipisteitä.

Nyt sen sijaan päästään tositoimiin eli miettimään, millainen lattia, keittiö ja muut kiintokalusteet meille tulee. Yhden asian tiedän jo: messinkihanat tekevät paluun.

Valmiin paritalopaketin rakennuttamiseen liittyy sellainen juttu, että emme voi vapaasti valita materiaalitoimittajia, vaan materiaalit pitää ottaa rakennuttajan yhteistyökumppaneilta. En ole tästä asiasta kauhean innoissani, sillä minulla on aika huonoja kokemuksia edellisen asunnon keittiötoimittajasta.

Silloinkaan keittiöfirmaa ei saanut valita, vaan keittiö piti ottaa rakennuttajan yhteistyökumppanilta Arensilta. Olin tuolloin hyvin pettynyt Arensin asiakaspalveluun. Tuntui, että heitä ei lainkaan kiinnosta auttaa suunnittelussa tai palvella mitenkään, koska keittiö oli pakko ottaa heiltä ja kaupat siis tehty.

Lopputuloksena keittiöni ei ollut ihan sellainen kuin olisin tahtonut, ja päätin, etten ikinä enää osta mitään kyseiseltä yritykseltä.

No, se siitä keittiöstä. Uuteen kotiin keittiö tulee Puustellilta, ja toivon, että yhteistyö suomalaisen yrityksen kanssa sujuu paremmin ja sieltä löytyy myös apua suunnitteluun ja asiakaspalveluasennetta.

Meillä on jo aika selkeä ajatus siitä, millainen keittiöstä tulee. Ajatuksissa on selkälinjainen, pääasiassa valkoinen keittiö (tietenkin sillä messinkihanalla). Tasoksi olemme miettineet jotain betonihenkistä, joka toisi siihen vähän rouheutta. Toivottavasti Puustellilta löytyy jotain tällaista, emme nimittäin ole nähneet vielä edes esitettä! Kerron sitten, miten etenee.

Muut materiaalit tulevat pääosin K-raudasta. Eli heidän valikoimistaan pitäisi päättää ainakin lattiat ja kylppäreiden materiaalit.

Viime kerrasta viisastuneena ihan vaalea lattia on kyllä pannassa, sillä kahden koiran kanssa sitä joutuu siivoamaan jatkuvasti. Ajattelen, että jokin hieman lämpimämpi vaalea ruskea voisi olla hyvä, ehkä jopa ihan tammiparketti, mutta ei kolmisauvainen vaan yksisauvainen taikka sitten vaikka kalanruoto.

Toisaalta olemme myös miettineet parketin vaihtoehdoksi vinyylilankkua, sillä se kestäisi kosteutta. Kylppäreihin taas tulee jotain aika rauhallista vaaleaa sävyä – pitää vähän katsoa, mihin budjetti taipuu.

Ajatuksissani on, että uuden kodin värimaailmasta tulee vaalea mutta lämmin. Eli valkoista, lämmintä puuta, mielellään sellaista vähän rouheaa, luonnonmateriaaleista valmistettuja maanläheisen värisiä tekstiilejä, tehosteena vähän sitä messinkiä ja paljon viherkasveja tietenkin.

Haaveilen, että verhoilisimme sohvan Bemzin pellavakankaalla – tai hankkisimme isomman sohvan ja siihen sitten pellavapäällisen. Mika vain pistää kapuloita rattaisiin ja ehdottaa, että odottaisin siihen, että uusi koti on valmis ja näemme, millainen sohva sinne istuu. Ehkä ihan varteenotettava ehdotus.

Lisäksi uuteen kotiin tulee vähintään kuuden hengen ruokapöytä. Unelmoin massiivipuisesta hyvin yksinkertaisesta pöydästä. Saa vinkata, jos tiedät, mistä sellaisia löytyy.

Tämä suunnittelu on näin toisella kertaa jo aika paljon helpompaa kuin ensimmäisellä kerralla. Makuni ei ole juurikaan muuttunut muutamassa vuodessa ja huomaan, että pidän edelleen samoista kuvista, joita pikkukaksiota suunnitellessa tallensin: vaaleaa pellavaa, rouheaa puuta, samettityynyjä, kasveja, ne Eamesin tuolit.

Ensimmäistä kotia suunnitellessani pelkäsin, että teen vääriä valintoja. Nyt ei pelota, koska kaikki edelliset valinnat menivät sitten kuitenkin visuaalisesti nappiin. Ajattelen myös, että miksi hyvää muuttamaan. Eli uudesta kodista ei ole tulossa mitenkään järisyttävän erilainen, vaan sama fiilis sielläkin luultavasti tulee vallitsemaan.

Kuvat: valmistajat ja Pinterest

Saatat tykätä myös näistä

6 kommenttia

  1. Vinyylikorkki on koirataloudessa hyväksi havaittu! On kestänyt kynsiä paljon paremmin kuin parketti, eikä ole tassujen alla yhtä liukas. Vinyylilankku on ilmeisesti vinyylikorkista vielä paranneltu materiaali?

    1. Kiitos vinkistä! Just kestävyyden takia me sitä mietitäänkin – ja näyttää musta tosi hyvältä myös. Meille ei ole vielä ihan selvillä, mikä on vinyylilankun ja -korkin ero. Rakennuttajalla on kumpaakin valikoimissa eli pitää ottaa tästä selvää.:)

  2. Me löysimme pari vuotta sitten usean vuoden etsinnän jälkeen täydellisen ruokapöydän Kruunukalusteesta; tammisen lankkupöydän, joka sattui olemaan vielä hyvässä alennuksessa. Viime kesänä uusittiin ruokapöydäntuolit Rowicon Naganoilla, nekin tammea, kuin tehdyt ruokapöydälle. Kiva jos tätä kautta pääsee seuraamaan taloprojektia, innostavaa suunnittelua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *