Syksyn koskettavin kirja: Suon villi laulu

Sain pari kuukautta sitten ennakkolukukappaleen juuri suomeksi ilmestyneestä Delia Owensin Suon villi laulu -kirjasta, ja olen halunnut kertoa siitä teille siitä lähtien. Tämä on nimittäin koskettavin ja kaunein teos, jonka olen aikoihin lukenut.

Kirja oli viime vuonna USA:n myydyin, ja sitä on siis myyty jo yli kuusi miljoonaa kappaletta. En yhtään ihmettele miksi, sillä tämän mainospuheen jälkeen…asiaan.

Huutavat ja kaklattavat linnut kaartelivat ja syöksähtelivät, liitelivät hänen kasvojensa liepeillä ja laskeutuivat rannalle, kun hän viskeli niille ryynejä. Viimein ne vaimenivat ja alkoivat sukia itseään, ja Kya istahti hiekalle jalat linkussa. Yksi suuri lokki asettui aivan lähelle. 

”Tänään on mun syntymäpäivä, hän kertoi linnulle.”

Suon villi laulu kertoo Kyasta, nuoresta naisesta, joka elää yksin pohjoiscarolinalaisen marskimaan laitamilla. Kyalla ei ole juuri ihmiskontakteja, ja suosta on tullut hänen ystävänsä. Kun sieltä löytyy ruumis, epäilykset kääntyvät tuohon outoon tyttöön, jota pidetään valkoisena roskasakkina, arvottomana ja erilaisena.

Tämä on kirja yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta ja hylätyksi tulemisesta sekä siitä, mitä se tekee ihmiselle. Toisaalta se on toivorikas tarina luonnon ja ihmisen suhteesta, rakkaudesta, kasvamisesta ja ihmisten kyvystä hyvyyteen ja pahuuteen.

Kya tiesi, että vuosien eristyksissä eläminen oli muokannut hänen käytöstään ja tehnyt hänestä erilaisen kuin muut, mutta ei hän omasta syystään ollut yksin jäänyt. Melkein kaiken oppimansa hän oli ammentanut luonnosta. Luonto oli hoivannut, opastanut ja suojellut häntä, kun kukaan muu ei ollut sitä tehnyt. Jos hänen erilainen käytöksensä aiheutti jonkinlaisia seurauksia, kumpusivat nekin suoraan elämän ytimestä.

Suon villi laulu sisältää myös mysteerin: kuka tappoi suolta kuolleena löytyneen Chase Andrewsin ja miksi?

Kirjan kirjoittaja Delia Owens on eläintieteilijä, ja hänen rakkautensa luontoon voi lukea näiltä sivuilta. Kirja on kaiken muun lisäksi kiehtova kuvaus ja tietopaketti Pohjois-Carolinan luonnosta, tekisi niin mieli päästä tutkimaan sitä joskus! Ja toisin kuin runsaasti kuvailua sisältävät kirjat usein, tämä ei ole raskaslukuinen, vaan teksti pitää otteessaan koko matkan. Owens on taiturimainen kirjoittaja, ja suomennos on oivallinen.

Osa niistä oli peräisin Golfvirrasta, jonka virtaama on neljä miljardia kuutiojalkaa vettä sekunnissa, siis voimakkaampi kuin kaikkien maailman sisämaajokien virrat yhteensä – ja nuo vedet myllertävät heti Pohjois-Carolinan merelle kurkottavien käsivarsien päässä. Virtaus saa aikaan säälimättömiä vastavirtoja, iskeviä pyörteitä ja suuntaa vaihtavia kiertovirtauksia, jotka kieppuvat rannikon ristiaallokoissa synnyttäen erään maapallon merien keljuimmista vaaranpaikoista.

Jos etsit lukemista syksyyn, lue tämä. Kannattaa varautua nessupaketilla.

Kursivoidut kohdat kirjasta.

Kirja on arvostelukappale, kiitos WSOY.

BLOGLOVIN, INSTAGRAM

Saatat tykätä myös näistä

6 kommenttia

    1. Se on! Oikeasti yksi kauneimpia ja myös koukuttavimpia kirjoja, jonka olen lukenut. Kerro sitten, että tykkäsitkö. 🙂

  1. Kävin juuri poikkeuksellisesti ostamassa tämän kirjan. Kunhan saan kesken olevan kirjan luettua loppuun, on tämä seuraavana listalla. 😊 Kuulostaa erittäin hyvältä!

  2. Onpa ilahduttavaa kuulla, että kirja on saanut ansaitsemansa suomennoksen! Luin tämän Kindlellä englanniksi ja ihastelin kielen rikkautta ja kerronnan virtaavaa kulkua. Oli kieltämättä paikoin haastavaa sanastoa etenkin luontokuvausten osalta, mutta tosi hieno lukuelämys kaikkinensa. Ihanaa, että nyt siitä pääsee nauttimaan myös suomeksi.

    1. Suomennos oli tosi hyvä! Kieli hyvin rikasta muttei raskasta. Itse luen harvoin tämän kaltaisia kirjoja englanniksi siksi, että koen, että menetän silloin vivahteita, enkä ymmärrä ihan kaikkia sanoja. Toisaalta ymmärrän kyllä hyvin alkuperäiskielellä lukemisen. Voin kuvitella, että Owensin kerronta on myös englanniksi loistavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *