Raudanpuute ja ferritiinin mittaus

Kävinpä tässä yhtenä päivänä mittauttamassa rauta-arvoni eli hemoglobiinin ja varastoraudan eli ferritiinin. Kiinnostuin asiasta, koska kolmella kaverillani on raudanpuute, ja olen itse valittanut vuosia, miten välillä tuntuu, etten oikeasti jaksaisi kävellä koiralenkkejä, koska kroppaa väsyttää.

ferritiinin mittaus ja raudanpuute

Palaudun myös mielestäni hitaammin kuin näillä elintavoilla ja liikuntamäärillä olisi normaalia. Ja olen koko kesän päivitellyt, että tuntuu jotenkin raskaalta käydä koirien kanssa pari tuntia lenkillä ja lisäksi pyöräillä joogaan ja takaisin. Okei, onhan siinä aika monta tuntia liikuntaa, mutta se on kuitenkin melko kevyttä. Ja luulisi, että kroppani olisi aika tottunut liikkumaan.

Olen aina ennen kohauttanut tälle ajoittaiselle voimattomuudelleni olkiani ja ajatellut, että a) syön liian kevyesti ja ehkä liian vähän proteiinia b) ei mulla ehkä vain olekaan niin hyvä kunto c) ehken liiku niin paljon kuin kuvittelen liikkuvani ja siitä kohta b tai c) liikun liikaa ja olen stressaantunut.

En ole tosissani ajatellut, että voisin kärsiä raudanpuutteesta, vaikka hidas palautuminen ja voimattomuus voivatkin kertoa siitä.

No, kiinnostuin asiasta lisää, kun kuulin, että raudanpuute voi selittää myös mielialaa. Mielialani on ailahdellut melkoisesti kevään ja kesän aikana, eikä se ole minulle normaalia. Olen tässä miettinyt, että a) pms b) liikaa vain kaikkea c) yrittäjän yksinäisyys. Silti mikään näistä ei täysin selitä ajoittaista melankolisuuttani. Luonteelleni on tyypillistä huonona päivänä ärsyyntyä tai ahdistua, ei olla surkeana. En myöskään oikeasti ole tuntenut olevani uupumassa, vaan tykkään elämästäni.

Pohdin samaa asiaa viime syksynä, mutta silloin en käynyt kuitenkaan mittauttamassa rauta-arvojani. No, nyt kävin. Hemoglobiini 140, eli oikein jees. Ferritiini eli varastorauta 9. Ei kovin hyvä juttu, sillä sen pitäisi olla vähintään 30. Toisin sanoen: raudanpuute.

Syyt on helppo ymmärtää: kasvisruoka, paljon liikuntaa ja runsaat kuukautiset, ei siihen muuta vissiin tarvita. Nyt sitten mietin, mitä asialle kannattaisi tehdä. Lihaa en toki ala syödä, mutta pitää vähän tutkailla ruokavaliotani rautakulmalla.

Kerron lisää, kunhan pääsen selvityksessäni pidemmälle. Ensi töikseni kävin kuitenkin hakemassa apteekista kolmen kuukauden rautakuurin. Toivottavasti arvot lähtevät sillä nousuun.

Onko siellä raudanpuutteesta kärsiviä?

Lue myös:

Paha mieli, stressi ja heikko keskittymiskyky: voisiko syyllinen olla raudanpuute?

Mielen ja kehon yhteydestä

PMS eli kun pari päivää kuukaudesta maailma kaatuu päälle

Muiden odotuksia, työhuone ja kadonnut tunne

BLOGLOVIN, FACEBOOK, INSTAGRAM

Saatat tykätä myös näistä

14 kommenttia

 1. Mulla on ollut koko nuoren aikuisikäni taipumusta matalaan hemoglobiiniin ja syitä on etsitty milloin kuukautisista, milloin ruokavaliosta. Olen kuitenkin sekasyöjä (ibs, aina kun muutan kasvispainotteisemaan suuntaan, olo pahenee) ja kuukautiseni ovat normaalit, nuorempana jopa niukat (kiitos e-pillerit). Kun hemoglobiini alkoi sitten olla normaaleissa lukemissa, asian seuraaminen jäi. Lääkärit kohautteli olkapäitä mun väsymykselle ja huonolle kunnolle. Kehottivat syömään säännöllisesti ja lisäämään liikuntaa. Ferritiinistä ei koskaan puhuttu, enkä osannut itsekään niitä arvoja kysellä tai tutkia. Nyt oon katsellut vanhoja labratuloksia netistä ja pari vuotta sitten mun ferritiiniarvo oli 13. Ei todellakaan kehotettu syömään rautaa tai tekemään mitään. Nyt ajattelin, että täytyy mennä mittauttamaan arvot uudelleen, sillä oon jatkuvasti niin väsynyt, että siitä huomauttelee työkaveritkin. Saatan myös hengästyä reippaassa kävelyssä, joten liikunta on ”vähän” jäänyt… Hiuksia on ruvennut lähtemään runsaasti, mikä toki voi johtua monestakin asiasta. Sen oon ymmärtänyt, että rautatankkaukseen pääsy on lähes mahdotonta (mulla ei olis sitä ainakaan varaa maksaa itse) ja kokemuksesta tiedän, että suurin osa rautalääkkeistä on huonoja mun vatsalle ja nostaa arvoja tosi hitaasti.

  1. Hei yritäpä päästä jonkun asioihin perehtyneen erikoislääkärin juttusille. Siskoni on käynyt pari kertaa rautatankkauksessa endokrinologin lähetteellä ja itsekin olisin päässyt (mutta en tyhmyyttäni mennyt, pitää varmaan ottaa yhteyttä, että haluankin mennä), kun viime kilpirauhaskontrollissa mitattiin myös ferritiini. Se ei ollut noussut perusrautavalmisteilla ollenkaan ja oli 33. Lääkärin mukaan olisi hyvä, että se olisi muistaakseni yli 50 vai olikohan vieläkin korkeampi.

  2. Voi onpa kurjaa! Toivottavasti olosi paranee tai pääset rautatankkaukseen.

   Mulle tuo suun kautta otettava rauta tuntuu sopivan ihan hyvin. Tai ainakaan vielä ei ole tullut sivuoireita. Hemoglobiini ei myöskään ole alhainen, ainoastaan tuo ferritiini.

   Syön nyt itse kolmen kuukauden kuurin rautaa ja käyn sitten mittauttamassa arvot uudelleen. Kerron sitten, onko raudasta ollut apua.

   Kivaa sunnuntaita! 🙂

  1. Mietin itsekin nyt ihan vakavasti, että pitäisikö näille menkoille tehdä jotain. Ainakin käyn gynellä kyselemässä. 🙂

 2. Täällä kans yksi raudanpuutteellinen. Työhöntulotarkastuksessa otettiin arvot, ja hemoglobiini oli 114 ja ferritiini 2… Olin ollut todella väsynyt ja välillä pahoinvoiva, mutta ajattelin että en ollut juonut vettä tai jostain muusta syystä. Samat aiheuttajat eli kasvissyönti, menkat jne. Nyt olen viime talvesta syönyt rautaa ja hitaasti olen hemoglobiinin saanut normaaliksi ja ferritiinin 9:ksi. Asiasta oli hesarissa syksyllä juttua ja löytyy kyllä asiaa paljon blogeista. Todella yleistä taitaa nykyään olla. Rautatableteista tulee kyllä huono olo varsinkin aluksi, eli kannattaa katsoa millä valmisteella lähtee etenemään. Vaihtoehtoja kyllä löytyy esim. Ruohonjuuresta. Lähdin itse ihan ferrofol+c tableteilla etenemään ja olen ollut niihin tyytyväinen. Pääasiassa itselle oli tärkeä tieto, että vaikka söisi 100mg tabletteja ei kaikki pääse imeytymään, mutta paha olo tulee kyllä, eli kannattaa harkita pienempiä määriä useammin otettavaksi.

  1. Hei, kiitos neuvoista! Otin itse alkuun 50 mg rautalisän, ja siitä ei ole tullut vielä mitään sivuoireita. Syön sitä nyt kolmen kuukauden kuurin ja käyn sitten mittauttamassa arvot uudelleen. Toivottavasti tämä toimisi!

   Ihanaa sunnuntaita!

 3. Vinkkinä kaikille että rautalisä kannattaa ehdottomasti käydä ostamassa luontaistuotekaupasta, ei apteekista! (Niinkuin kaikki vitamiinitkin.) Nykyään on paljon hyviä vaihtoehtoja tarjolla.

 4. Mulla on taipumus matalahkoon hemoglobiiniin. Tavallaan hyvä uutinen kohdallani on, että kasvis vs. sekaruokavalio ei ole vaikuttanut merkittävästi tilanteeseen, juurisyy on siis jossain muualla (kuukautiset, ehkä myös perimä?) . Rautapitoistenkin kasvisten rauta kiistatta imeytyy heikommin kuin lihan, mutta C-vitamiini tehostaa imeytymistä, kun taas kalsium heikentää imeytymisen jopa puoleen. Yksi apu voisikin olla miettiä aterioiden kokoonpanoa. Ts. rautapitoisen viljan/kasviksen kaveriksi C-vitamiinipitoinen hedelmää, ja maitotuotteet (jos niitä syö) toiselle aterialle. Yksi lähde: https://www.duodecimlehti.fi/lehti/1995/9/duo50196

  Kannattaa myös kysellä gyneltä vaihtoehtoja kuukautisten niukentamiseen, jos ne vaivaavat? Ei-hormonaalisiakin on 😊

  1. Tuo kuukautisten niukentaminen kiinnostaa kovasti! Pitää varmaan varaa aika gynelle ja selvitellä asiaa. 🙂 Kiitos vinkistä!

 5. Itsellä todettiin todella alhaiset ferritiiniarvot keväällä. Määräyksenä oli vähintään puolen vuoden rautatankkaus. Hb:n saa hyvinkin pikaisesti ylös, mutta rautavarastot täyttyvät hi-taas-ti.
  Ferritiinin viitearvojen alaraja on naurettavan alhainen. Itseasiassa 50 on liian vähän, saati 30. 100 rupeaa olemaan jo hyvä.

  Alhaiset rautavarastot aiheuttavat todella monia oireita väsymyksen lisäksi ja monia niistä ”hoidetaan” virheellisesti masennuslääkkeillä. Valitettavasti osa lääkäreistä on sitä mieltä, että tämä on ”muoti-ilmiö”. Onneksi itsellä on hyvä lääkäri ja kun alhainen ferritiiniarvo on minulla todettu, että en suostu kuuntelemaan vähättelyä. Moni asia kolahti, kun sain diagnoosin ja rupesin tutkimaan asiaa tarkemmin. Älytön väsymys, masentuneisuus, palelu, keskittymiskyvyn puute… check, check, kaikki löytyy.

  Itsekin olen kasvissyöjä ja olen testannut nyt useaa rautavalmistetta. Osasta menee ummelle ja osasta ripulille, mutta vähitellen on löytynyt sopivia. Valoa on siis tunnelin päässä ja toivon, että jos ei vielä tuleva talvi, niin sitä seuraava, on jo vähän helpompi.

  Voimia sinulle <3

  1. Juuri nämä mielialaoireet saivat mutkin kiinnostumaan asiasta kunnolla. Ajoittaisen fyysisen uupumuksen kanssa pärjään, eikä multa esim. lähde hiuksia, mutta ailahteleva mielialaani en kestä. Toivon kovasti, että rautakuurista olisi apua. Vatsani onneksi tuntuu sulattavan rautaa ihan hyvin, en ole siis saanut mitään sivuoireita ainakaan vielä. Vähän kyllä mietityttää, että pitäisikö tehdä jotain raudanpuutteen syylle, eli runsaille menkoille.

   Voimia myös sinulle! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *