Miten somessa selviää järjissään?

IMG_1775.jpg

Uusimmassa podcast-jaksossa puhumme somesta ja sen aiheuttamista paineista. Miten niistä selviää ja mikä meitä ahdistaa?

Some on kovin ristiriitainen paikka. Toisaalta rakastan sitä, toisaalta vihaan suuresti. 

Pieninä määrinä sosiaalinen media voi hyvinkin tehdä päälleni hyvää. Tykkään jakaa kuvia elämästäni ja kertoa ajatuksiani. Vaikka omien juttujen julkaiseminen tuntuu joskus vähän oudolta, typerältä ja narsistiseltakin, niin ihmisellä on tarve jakaa asioita muiden kanssa.

Somesta voi saada myös vertaistukea, sieltä voi jopa löytää ystäviä ja roppakaupalla inspiraatiota – vähän liikaakin joskus. Ja nyt päästäänkin kohtuuteen. Pala kaksi suklaata päivässä on ihan jees, levy pari suklaata päivässä ei ole lainkaan. Eikä se, jos suklaa pyörii ajatuksissa jatkuvasti, siltä ei saa mielenrauhaa ja se alkaa vaikuttaa elämään.

 

Sama pätee someen. 

Oletko koskaan tehnyt jotain vain saadaksesi siitä materiaalia someen? (Some voi muuttaa käyttäytymistämme ja saada meidät esittämään elämäämme.)

Oletko keskittynyt enemmän ruoka-annoksesi tai itsesi kuvaamiseen kuin lounasseuraasi? (Some voi saada elämään enemmän virtuaalimaailmassa kuin todellisuudessa.)

Oletko hankkinut jotain vain saadaksesi esitellä sitä somessa? (Some voi saada ostamaan turhuuksia ja kehittää meille uusi tarpeita.)

Oletko ahdistunut somessa näkemistäsi täydellisistä vartaloista, kodeista tai vaatteista? (Some saa helposti vertailemaan omaa elämää muiden elämiin.)

Oletko kadehtinut joka viikko uudesta paikasta kirjoittavaa matkabloggaajaa tai luksuslaukkua esittelevää muotibloggaajaa? (Some vääristää todellisuutta, ei kerro kokonaisuutta eikä asioiden todellista hintaa. Matkabloggaaja voi kärsiä jatkuvasta jetlagista, eikä mikään kohde ehkä enää hetkauta, kun on nähnyt tarpeeksi monta. Muotibloggaaja on voinut saada laukun ilmaiseksi näkyvyyttä vastaan tai hänellä voi olla rikas mies tai perintö.)

Oletko metsästänyt sydämiä ja seuraajia tai ahdistunut niiden puuttumisesta? (Some voi korostaa yksinäisyyden ja arvottomuuden tunnetta ja saada keskittymään täysin epäolennaisiin asioihin sekä hukkamaan niihin järjettömästi energiaa.)

Oletko muokannut vartaloasi tai kasvojasi sovelluksien avulla? (Some voi saada kokemaan, ettet riitä sellaisena kuin olet.)

 

Jokainen kokee somen erilailla. Itse en ahdistu muiden vartaloista. Myöskään luksulaukut tai matkabloggaajan elämä näin entisenä lentoemäntänä ei aiheuta minkäänlaista kademieltä. Moneen muuhun asiaan olen kyllä syyllistynyt, joista erityisesti mainittakoon liialliset sisustusideat (olin jo menossa hankkimaan sinistä maalia, koska olen ihastunut pariin sinisävyiseen sisustustiliin). Myös enemmän somessa kuin hetkessä oleminen ja sydänten metsästys ovat kuuluneet synteihini. 

Nykyisin olen onneksi päässyt aika hyvin paheistani (miinus sisustus, jonka kanssa kamppailen). Noudatan somen kanssa muutamaa sääntöä, jotka helpottavat elämää kummasti:

1. En seuraa seuraajamäärääni. 

2. Olen sulkenut ilmoitukset.

3. En tee päivityksiä silloin, kun olen jonkun seurassa.

4. Kun tarvitsen kuvan itsestäni, käytän itselaukaisinta, peiliä tai joskus valokuvaajakaveriani. En kuvaa tai kuvauta itseäni silloin, kun olen jonkun kaverini seurassa.

5. Seuraan vain ihmisiä, joista olen oikeasti kiinnostunut tai joilla on jotenkin ihana Insta-maailma. 

6. En käytä somea ensimmäiseksi aamulla enkä illalla yhdeksän jälkeen.

7. Seuraan ruutuaikaani ja yritän välttää puhelimen aivotonta selailua.

IMG_1773.jpg

8. Lisäksi perustin itselleni päätilin rinnalle toisen Instagram-tilin. Sen nimi on @annainature ja julkaisen siellä ainoastaan luonto- ja eläinkuvia ja vain omaksi ilokseni. Siellä voin julkaista vaikka viisi kukkakuvaa putkeen, jos huvittaa, eikä minun tarvitse välittää Instagramin algoritmistä tai siitä, ärsyyntykö joku seuraajani sisällöstäni. Se on oma luova paikkani, jota saa seurata, jos tahtoo, mutta joka on olemassa tuottaakseen iloa minulle

Podcastia pääset kuuntelemaan täältä. Se on myös iTunesissa ja Spotifyssa eli löytyy puhelimen Podcast-appsista. 

 

PODCASTBLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Saatat tykätä myös näistä

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *