Miten selvitä taloudellisen paineen kanssa?

Kaupallinen yhteistyö: Holvi

Taloudellisen epävarmuuden sietäminen on aina ollut minulle vaikeaa. Olen melko turvallisuushakuinen, enkä ole aiemmin osannut suhtautua rennosti tilanteeseen, jossa en tiedä, kuinka paljon missäkin kuussa mahdan tienata.

Nyt yrittäjänä olen kuitenkin kehittynyt tässä – on ollut pakko, ei tätä hommaa voi muuten tehdä. En mitenkään voi tietää varmasti, miten paljon töitä milloinkin on. Se pitää vain kestää.

Ensimmäinen asia, joka helpottaa taloudellisen epävarmuuden sietämistä, onkin keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Sama metodi pätee epävarmuuden ja stressin sietämiseen muutenkin.

Olin kerran koulutuksessa, jossa neuvottiin jakamaan stressitekijät kolmelle sisäkkäiselle ympyrälle. Uloimmalla ympyrällä olivat ne asiat, joita ei voi päättää ja joihin ei voi vaikuttaa. Niitä ovat esimerkiksi maailman talouden tila ja mediatalojen budjetit. En voi näille asioille yhtään mitään, joten niistä ei kannata stressata. Ne eivät ole käsissäni, joten niistä murehtimiseen laitettu aika on hukkaan heitettyä.

Seuraavalla ympyrällä ovat asiat, joita en voi päättää, mutta joihin voin vaikuttaa. Näitä ovat esimerkiksi se, mitä juttuja minulta tilataan ja tilataanko. Tämäkään asia ei ole päätettävissäni, mutta voin toki vaikuttaa siihen. Voin ehdottaa juttuja toimituksille, voin tehdä minulta tilatut työt niin hyvin, että ne poikivat lisää, voin verkostoitua ja markkinoida itseäni. Tästäkään ei kannata liikaa stressata. Voin vain tehdä parhaani.

Sisimmällä ympyrällä ovat asiat, jotka voin päättää. Voin päättää, että teen niin hyviä juttuja kuin osaan. Voin päättää, että lähetän vaikka viisi myyntikirjettä tai juttuideaa joka viikko. Voin päättää, että työskentelen ahkerasti ja pysyn annetuissa aikatauluissa.

Ensimmäinen neuvoni onkin stressata vain niistä asioista, joihin voi itse vaikuttaa. Eikä niistäkään kannata stressata, sillä niiden eteen voi tehdä töitä. 

Toinen asia, joka auttaa taloudellisen epävarmuuden sietämisessä, on suunnitelmallisuus. Siihen kuuluu aikatauluttaminen. Tiedän joka aamu, mitä sinä päivänä pitää saada aikaan, sillä olen merkinnyt sen kalenteriini. Siellä lukee, milloin teen haastatteluja, milloin tapaan ihmisiä, milloin on deadline, milloin kirjoitan jutun. Varaan kalenterista aikaa myös yritykseen liittyvien asioiden hoitamiseen: milloin laskutan, milloin maksan laskuja, milloin lähetän myyntikirjeitä. Näin minun ei tarvitse muistaa kaikkea. Näen kalenteristani, onko minulla tarpeeksi töitä. Jos ei ole, tiedän ryhtyä etsimään niitä aktiivisemmin.

Ennen kuin aloin yrittäjäksi, tein itselleni kuvitteellisen budjetin. Tiedän, että minun pitäisi tienata noin tonni viikossa, jos haluan päästä samoihin ansioihin kuin työntekijänä. Siitä tonnista vähennetään kulut, verot ja esimerkiksi yrittäjän eläkevakuutusmaksu, yel.

Vaikka tuo tonni on tavoitteeni, pärjään silti paljon vähemmälläkin. Se antaa kuitenkin osviittaa siitä, miten yritykselläni menee. Jos pääsen suunnilleen tonniin viikossa, olen tyytyväinen.

Kun aloin yrittäjäksi, olin tietenkin henkisesti ja taloudellisesti varautunut siihen, että tuloni saattavat laskea enkä pääse tuohon tonniin. Sitä varten säästin kymppitonnin. Se on puskurirahastoni, joka tuo mielenrauhaa. Jos jossain kuussa on vähemmän töitä, tiedän saavani lainalyhennyksen maksettua.

Minulla on myös budjetti. Siirrän joka kuukausi yrityksen tililtä tietyn rahasumman käyttötililleni. Lisäksi sijoitusrahastoon menee 150 euroa. Pyrin myös säästämään tuolle puskuritilille 200 euroa kuussa, mutta sen suhteen olen joustava.

Olen myös päättänyt, että saan ostaa kuukaudessa enintään kaksi vaatetta/korua/asustetta. Niin en päädy tuhlailemaan liikaa. Isommat hankinnat olen sitonut tulokseeni. Päätin lokakuussa, että kun olen laskuttanut tietyn summan, olen todistanut, että yritykseni kannattaa. Sen kunniaksi saan ostaa kunnollisen puhelimen. Tuo raja meni nyt rikki, ja ostin puhelimen. On tärkeää juhlia onnistumisiaan ja kiinnittää huomiota niihin. Se lisää itsevarmuutta.

Seuraava raja on tuplat tähänastisesta. Sitten voin hankkia jälleen jotain isompaa, ehkä uuden kameran rungon tai designvalaisimen.

Koska kaipaan elämääni turvaverkkoja, jatkoin myös työttömyyskassan jäsenyyttä yrittäjän suoja-ajaksi. Voin siis kuulua palkansaajan työttömyyskassaan 18 kk yritystoiminnan aloittamisen jälkeen. Jos tänä aikana jään työttömäksi, saan ansiosidonnaista. Mietin kyllä, että onko tämä vähän turha varotoimenpide, mutta ostin sillä mielenrauhaa itselleni.

Toinen neuvoni on suunnitella oman talouden hallinta huolella ja noudattaa tuota suunnitelmaa. Puskurirahasto säästää monilta harmailta hiuksilta.

Kolmas asia, joka auttaa taloudellisen epävarmuuden sietämisessä, on laskutuksen ja kirjanpidon hallinta. Hyvä kirjanpitäjä on todella kullanarvoinen, sillä ilman häntä joutuisin selviämään verojen, taseiden ja tulosten viidakossa aivan yksin. Kirjanpitäjäni Laskitin Mari Harju seuraa, miten yritykselläni menee taloudellisesti, ja voin aina soittaa hänelle ja pyytää neuvoja, kun jokin raha-asia painaa. Hän myös tarkkailee verotustani ja varmistaa, etten maksa liikaa tai liian vähän veroja.

Taloudellisen epävarmuuden sietämisessä auttaa myös se, että näen itse, kuinka paljon rahaa on tulossa ja menossa. Olen hoitanut yritykseni raha-asiat Holvin kautta nyt puoli vuotta. Holvissa on yritystili ja laskutustyökalu, joihin myös kirjanpitäjälläni on katseluoikeus. En siis joudu lähettämään hänelle tiliotteitani, vaan hän näkee Holvista kaiken yritykseni rahaliikenteen.

Minä näen Holvista yhdellä vilkaisulla, millainen taloudellinen tilanne yritykselläni kulloinkin on. Holvi kertoo, kuinka paljon minulla on saatavia, mitä olen laskuttanut, onko laskut maksettu, kuinka paljon rahaa olen nostanut ja kuinka paljon on tullut, eli onko tulokseni siinä kuussa plussalla vai miinuksella.

Kolmas neuvoni on hankkia hyvä kirjanpitäjä ja yritystili, joiden avulla laskuttaminen ja rahaliikenteen seuraaminen on helppoa. Suosittelen Holvia. 

Lue myös:

Yrittäjän on nyt aika tehdä veroilmoitus. Katso täältä ohjeet, joilla aloittelijakin onnistuu.

Toimittaja vaihtoi vakityöt yrittäjän vapauteen – ”Älä anna pelon estää sinua toteuttamasta unelmaasi”

Kuva: Satu Nyström

PODCASTBLOGLOVININSTAGRAM

Saatat tykätä myös näistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *