Miksi luonto tekee niin hyvää? 14 syytä lähteä luontoretkelle

Olin yhtenä iltana tosi väsynyt, enkä olisi jaksanut liikkua kotoa mihinkään. Oli kaiken lisäksi huono sää ja pimeää. Ei huvittanut sitten yhtään.Vaan kun on vastuutehtävä kahden paimenkoiran ulkoiluttajana, on pakko.

Viisi minuuttia metsän viertä käveltyäni tajusin, ettei väsytä enää. Oli paljon parempi fiilis.

1 Luonnolla onkin ihmeellinen voima piristää meitä. Se auttaa tutkitusti muun muassa ahdistukseen ja henkiseen väsymykseen.  Olen aika varma, että jos en kävisi päivittäin luonnossa, olisin aika paljon kärttyisämpi ja ahdistuneempi ihminen.

2 Kun viettää paljon aikaa luonnossa, saa osakseen vähemmän flunssia. Poluilla kävellessään vetää nimittäin keuhkoihinsa aimo annoksen raikasta metsäilmaa. Tuo ilma on täynnä mikrobeja, varsinkin juuri sateen jälkeen. Nuo mikrobit taas ovat meille hyväksi ja parantavat vastustuskykyä. 

3 Luonnossa on kaunista. Mielestäni Suomessa on aika rumia rakennuksia. Luontomme sen sijaan on mielettömän kaunis. Sinne voi paeta harmaita laatikkotaloja, isoja teitä ja kirkkaasti valaistuja kauppakeskuksia.

4 Luonto laskee verenpainetta. Hyödyn saa jo sillä, että vain oleilee luonnossa vartin.

5 Stressi vähenee ja mieli rentoutuu. Olin pari viikkoa sitten aika stressaantunut, sillä olin haalinut itselleni ehkä hieman runsaasti töitä. Noina päivinä oikein odotin, että pääsen koirien kanssa iltalenkille metsään. Välttelimme ihmisiä ja kävelimme vain polkuja pitkin, omassa rauhassamme. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa mieltäni aina.

6 Luonnossa liikkuu huomaamattaan. En yleensä ota kännykkää mukaan lähimetsään. Välillä kuitenkin laitan sen äänettömällä takin taskuun, sillä tahdon nähdä, kuinka paljon kävelen. 10 000 askelen tavoite täyttyy luonnossa kävellessä tosi helposti. Poluilla kävely on myös lihaksille vaativampaa kuin teitä pitkin talsiminen, kallioille kiipeillessä hengästyy ja tasapainoa voi treenata kaatuneilla puunrungoilla. Luonnossa saa monipuolisesti liikuntaa.

7 Metsässä voi olla hetken tavoittamattomissa. En pidä kännykkää useinkaan mukana juuri siksi, että tahdon olla vähän aikaa sen ulottumattomissa. On ihanaa olla välillä ilman informaatiotulvaa, ilmoituksia ja ärsykkeitä, vain luonto ja sinä.

8 Luonnossa oleilu on ilmaista. 

9 Luonnossa liikkuminen on helppoa ja stressitöntä. Minulla on sitoutumisongelmia: en oikein tahdo sitoutua vapaa-ajallani harrastuksiin, jotka vaativat tietyssä paikassa olemista tiettyyn aikaan. Lopetin joogasalillakin käymisen, kun huomasin, että sain stressin jooga-aikatauluista. Luontoon voi mennä milloin itseä huvittaa.

10 Luonnossa asiat saavat oikeat mittasuhteet ja ongelmat ratkeavat. Luonnossa kävellessä moni pulma selviää itsestään, ja luovuus lisääntyy.

11 Luonnossa voi kokea seikkailuja ja jännitystä. Kokeile vaikka hiihtovaellusta Lapissa tai veneretkeä saaristoon.

12 Missään ei pääse niin hyvin irti arjesta kuin luonnon keskellä. Mielestäni on nykyisin paljon kiehtovampaa lähteä luontomatkalle kuin kaupunkilomalle, oli kyse sitten surffilomasta Portugalissa, joogaretriitistä Hangossa tai vaelluksesta Kuusamossa.

13 Luontoretkeily Suomessa on lähimatkailua. Kun luontoon ei suuntaa lentäen, se on vastuullinen tapa kokea uutta. Kun vaihtaa osan lentomatkoista lähimatkoihin, tekee ison palveluksen ilmastolle.

14 Kun viettää aikaa luonnossa, sitä haluaa myös suojella. Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden katoaminen ovat oikeita uhkia, joille meidän on pakko tehdä jotain. Luonto on arvokas, ja se täytyy pelastaa. Mitä useampi ihminen sen ymmärtää, sen paremmin meillä kaikilla menee.

BLOGLOVIN, FACEBOOK, INSTAGRAM

Saatat tykätä myös näistä

4 kommenttia

 1. Hei Anna!

  Aah, näinpä 🙂 Lisäksi jos mielenkiintoa riittää, suosittelisin opettelemaan vaikkapa helposti tunnistettavia lintuja. On hienoa kohdata esimerkiksi kanahaukka tai palokärki metsässä, kun tietää, etteivät ne ole ihan jokapäiväinen näky. Jopa korppikin on yleisyydestään huolimatta vaihtelua kaupungin varis- ja harakkaparviin, ja sen raakkumisen kuuleminen tuo aina fiiliksen, että ollaan jossain muualla kuin kaupungissa. 🙂

  Ja tuo ulos lähtemisen vaikeus joskus. 😀 Välillä huomaan myös ajattelevani, että ei jaksa lähteä vaikkapa huonosti nukutun yön jälkeen ulkoilemaan. Minulla ei ole koiria apuna, joten yritän muistaa miettiä silloin, että sohvalla löhöämälläkö muka piristyn. Joo ei…

  1. Hei Herra J! Linnut kyllä kiinnostavat, ja kasvitkin. Pitäisi ehkä hankkia joku lintu/kasviopas.:) Saisi uuden ulottuvuuden metsäretkiin. Olen muutenkin aina innoissani, kun näen eläimiä. Tänään aamulla nähtiin kauris ja eilen palokärki (sen tunnistan).

   Mä en varmaan saisi itseäni talvisin lainkaan ulos ilman koiria. 😀 Niiden kanssa ei tarvitse miettiä, huvittaako. Mentävä on. Nyt taas!

   Kivaa iltaa!

 2. Just näin!
  Oon tässä viime vuosina alkanut todella nauttimaan luonnossa liikkumisesta. Ja se onkin tällä hetkellä paras tapa oikeasti rentoutua viikonloppuisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *