Lempivaatteita, kesäfiiliksiä

takki.JPG

paita.JPG

reppu2.JPG

Minusta on kiinnostavaa, miten ihmiset pukeutuvat. Vaatteet kun kertovat kantajastaan paljon. Siitä, mistä pitää, millaisena näkee itsensä, mitä arvostaakin ehkä. 

Omasta vaatekaapistani löytyy aika paljon kaikenlaista. Monia ihan kivoja vaatteita. Toisia, joita olen käyttänyt vain kerran ja joitain, jotka eivät ole koskaan olleet ylläni. Vaatteita, jotka olivat ihania, kunnes pesin ne, paita, jonka kangas tuntuu rypistyvän pelkästä ajatuksesta, vaalea hame, jossa ei ole vuoria, mekkoja, jotka eivät istu.

Sitten siellä on lempivaatteita. Vanha farkkutakki, joka maksoi uutena 30 euroa, valkoinen pitsipaita, jossa on aina hyvä olla, musta Kånken-reppu. Muitakin on, mutta niitä saisi olla enemmän. Tai oikeammin: niitä yhdentekeviä ja ihan kivoja saisi olla vähemmän.

Tahtoisin, että vaatekaapistani löytyisi pelkkiä lemppareita. Enkä haluaisi ostaa enää yhtään vaatetta vain siksi, että kaipaan jotain uutta. 

Olen totaalisen kyllästynyt huonolaatuisiin vaatteisiin. Ja vaikka muuten koen elämäntapani melko vastuulliseksi, vaatteiden suhteen minulla riittää petrattavaa. Nahkatuotteiden suhteen olen pitkään ollut kriittinen, ja angoraa ylläni ei varmasti nähdä, mutta muuten ostan aika surutta kaikenlaisia halpoja ihanuuksia, joita vastaan tulee. Ne vain tuntuvat muistuttavan pikaruokaa: koukuttavat, tyydyttävät pienen hetken ja kiukuttavat jälkikäteen.

Minusta vaatteet ovat ihania. Ne voivat ihastuttaa, luoda itsevarmuutta ja hyvää oloa. Kaikkein parhaat tekevät myös hyvää ympäristölleen ja maailmasta vähän kauniimman paikan. Päätinkin, että tästä lähtien hyväksyn kaappiini vain vaatteita, joita rakastan. 

Kuvat ovat kesän Loviisan Wanhat Talot -tapahtumasta ja ne otti ihana Jenni.

PS Vinkatkaa, jos mieleen tulee ihania vastuullisia vaatemerkkejä!

Saatat tykätä myös näistä

24 kommenttia

 1. Ihanat kuvat susta! 🙂 Ootko lukenut hetki sitten ilmestynyttä kirjaa Hyvän mielen vaatekaappi? http://www.atenakustannus.fi/kirjat/kirja/609 Mua kiinnostaisi lukea, koska aihe ylipäätänsä kiinnostaa. Ja kiva, että käsittelet sitä täällä blogissa (lisää lisää!). Mäkin haluisin, että vaatekaapissa olisi pelkkiä lemppareita. Siivosin just toissa iltana vaatekaappini, mutta olisin voinut olla vähän tiukempi siinä. Siis pois heittämisessä. Säästän tällä hetkellä vaatehankinnoissa ja ostan paljon kirppareilta. Sieltä tulee ostettua vähän liiankin helposti kaikkea. Tosin ihania löytöjä ja lemppareita on joukossa myös. Pärjäisin todella vähällä määrällä vaatteita, jos ne olisi hyvin yhdisteltävissä ja klassisia. Se on ollut pitkään haaveeni. Toimiva ja suppea vaatekaappi. Mulla on myös aivan liikaa huiveja. Kerran aloin laskea niitä ja viidenkymmenen kohdalla jo luovutin, koska tajusin, että niitä on töissäkin ja joka paikassa. Sitten käytän kuitenkin vain paria.

  Voitais joskus askarrella tyylikartat! Itseasiassa voisin käydä uudestaan vaatteeni läpi ja heittää pois kaikki, mitä en rakasta. Hyvä idea!

  Ihanaa viikonloppua!

  1. Kiitos ihana!

   En oo lukenut, mutta nyt sun vinkistä kävin kurkkaamassa. Vois olla hyvä kirja lukulistalla.:)

   Ihan mahtavaa, jos tää aihe kiinnostaa suakin! Mä vaan tykkään vaatteista ihan liikaa enkä harkitse ostoksiani tarpeeksi. Tai sitten ostan huonoa laatua ja vaatteet hajoaa käsiin. 

   Mun niin pitäisi myös alkaa käydä kirppareilla! Mitä löytöjä sieltä voisikaan tehdä!

   50 huivia on….hmm, aika monta.;) Mulla ei ehkä loppujen lopuksi ole ihan hirveästi vaatteita, oon aika hyvä luopumaan niistä, joista en enää pidä. Harmittaa vain se, että ylipäätään ostan sellaisia vaatteita. Hirveää rahanhukkaa ja ympäristöä yms en uskalla edes ajatella.

   Tyylikartta ois kyllä hyvä idea! Mulla on jonkinlainen Pinterestissä, mutta paperilla se ois konkreettisempi.

   Mäkin lupaan nyt käydä vaatekaappini taas huolella läpi.

   Ihanaa lauantaita!

 2. Tämä voisi ihan melkein kuule olla mun kirjoittama teksti! Viime aikoina on itseäkin käynyt ärsyttämään edulliset ”ihan kivat” vaatteet, jotka yksi pesu tekee käyttökelvottomiksi tai jotka menevät huonoksi parista käyttökerrasta. Maailmassa on niin paljo turhaa tavaraa etten vaatekaappiini halua sitä enää ollenkaan. Oonkin alkanut oppimaan, että kivan vaatteen löydettyäni katson ensin mistä materiaalista se on tehty ja sitten vielä mietin, haluanko sen ihan oikeasti. Satsaan myös mielummin vaatteisiin enemmän jos tiedän, että laatu on hyvä ja vaate on muutenkin pitkäikäinen ja ajaton. Tuntuu, että oon vihdoinkin löytänyt oikean suunnan omalle pukeutumiselle: laadukkaita neuleita, muutamat hyvät kengät, täydellinen farkkupaita (nyt löytyi oikeasti tosi ihana!) ja luottofarkut. Niin ja se musta Kånken 😉

  1. Tiedätkö, musta on ihanaa, että täältä löytää hengenheimolaisia! Mua itseäni ahdistaa välillä se kaikki  tavara ihan hirveästi, tuntuu, että maailma hukkuu kaikkenlaiseen turhaan ja huonolaatuiseen materiaan. 

   Oonkin nyt päättänyt käydä kaapit läpi yksi kerrallaan ja hankkiutua eroon kaikesta, mitä ei oikeasti haluta pitää. Ainakin sieltä vaatekaapista löytyy vaikka kuinka monta vaatetta, joista ajattelen, että ehkä vielä joskus käytän tätä. Todellisuudessa en käytä niitä ikinä.

   Mun pulma pukeutumisessa on ehkä se, että ihastun liian helposti ihaniin värikkäisiin mekkoihin ja yläosiin ja sitten ne laadukkaat neuleet jäävät ostamatta, kun ehdin jo tuhlata rahani hetken huumassa. Mutta nyt tsemppaan, todella.:)

   Ihanaa iltaa!

   PS Kånkenit on huippuja!<3

 3. Ennen ostin heräteostoksina järkyttäviä määriä turhuuksia, joita tuli käytettyä kerran pari, ennen kuin totesin, etteivät ne enää olleetkaan kivoja. Jatkuva kierre sekä oravanpyörä, ja vaatehuone sekä vaatesäilytykseen tarkoitetut lipastot huusivat hoosiannaa. Melkeinpä tarkalleen vuosi sitten mitta tuli lopulta täyteen. Kävin joka ikisen vaatekappaleeni läpi, ja kylmästi heitin kaikki sellaiset kierrätykseen / roskiin, jotka eivät olleet kivoja, eivät istuneet hyvin, olivat kulhataneita tai muuten vain epäsopivia. Rauha saapui vaatejärjestykseen ja feng suitkin tulivat kohdalleen. Tein päätöksen, etten enää ostaa mitään turhaa ja materiaaleihin tulen kiinnittämään huomiota todella paljon.

  Päätös on pitänyt, ja nykyään voin hyvillä mielin valita vaatevarastostani mitä tahansa tietäen, että se sekä istuu hyvin päälle että on vielä kaikenlisäksi tosi kiva vaate. Enää mieleni ei edes tee kierrellä vaatekaupoissa vain sen takia, että jotain on nyt pakko ostaa. Ostan tarpeeseen, ja sitäkin todella valikoiden. Toki muutamia heräteostoja on tullut viimeisenkin vuoden aikana tehtyä, mutta kaikki nekin ovat olleet laadukkaita, je niistä on tullut yksiä ehdottomia lempparituotteitani. Kaiken kaikkiaan vuoden aikana ostin ehkä 15 uutta tuotetta (vaatetta, kenkää, laukkua), joihin kaikkiin olen enemmän kuin tyytyväinen. Ennen hulluina aikoinani saatoin ostaa helposti sen 15 tuotetta kuukaudessa, joten muutos on kyllä ollut melkoinen, mutta sitäkin mieluisampi :).

  1. Se on kumma, miten joku vaate voi sovituskopissa näyttää ihanalta ja sitten kotona tai parin käyttökerran jälkeen huomaa, ettei se ole lempivaateainesta nähnytkään. Minulle käy tätä aina välillä ja joka kerta se on yhtä turhauttavaa. Eniten itseäni kuitenkin ärsyttää se, että ostan vaatteen, joka näyttää kivalta, mutta hajoaa viimeistään ensimmäisessä pesussa.

   Itseäni ei ole aikoihin huvittanut kierrellä kaupoissa, minusta se on kaikkea muuta kuin rentouttavaa vapaa-ajan tekemistä. Mutta tykkään kovasti vaatteista ja haluaisin aina välillä jonkin uuden lempivaatteen. En siis aio lopettaa vaatteiden ostamista, mutta niiden halpisketjujen rytkyjen ostamisen kyllä.

   Tosin hinta ja laatu tai varsinkaan hinta ja lempivaate ei ole mielestäni mikään itsestäänselvyys. Tuo yksi lemppareistani, farkkutakki, maksoi tosiaan uutena vain 30 euroa. Ja se on kestänyt mukana vuosia ja on edelleen uudenveroinen. Joskus siis näinkin päin.:)

   Ihanaa iltaa!

 4. Jokseenkin samaa tulin kirjoittamaan kuin nuo aiemmatkin kommentoijat. 🙂 Minäkin olen siis ennen shoppaillut kaikenlaista halpaa ja ”ihan kivaa”, ja tuloksena oli vaatekaappi täynnä huonolaatuisia, huonosti istuvia rytkyjä, joista en oikeasti välittänyt. Minimalisti en vieläkään ole, eli tykkään kokeilla erilaisia tyylejä ja mulla on edelleenkin paljon vaatteita. En yksinkertaisesti vain ole sellainen ihminen, joka jaksaisi käyttää samoja vaatteita koko ajan, vuodesta toiseen. Mutta en enää tue vaatteiden halpatuotantoa – se on mulle kaikista tärkeintä. Ostan lähes kaikki vaatteni kirppareilta, ja kiinnitän huomiota laatuun ja istuvuuteen ihan erilailla kuin ennen. Tuloksena on mielenkiintoinen, yksilöllinen kokoelma sopivasti erikoisia vaatteita, joista tykkään tosissani. 🙂 

  1. Mäkään en ole minimalisti, tykkään kovasti väreistä ja tulen tuskin koskaan omistamaan vaatekaappia, jossa kaikki sopii yhteen. Olen myös aika vaihtelunhaluinen ja toisena päivänä on ihana pukeutua mekkoon, toisena farkkuihin ja isoon neuleeseen.

   Toivoisinpa, että voisin myös sanoa ostavani vaatteita kirppikseltä…ehkä tulevaisuudessa.:) Halpisketjuja en kuitenkaan halua enää tukea, toivoisin vain, että vastuullisia ja ihania vaatteita olisi tarjolla enemmän. Mutta ehkä sekin aika vielä tulee.:)

   Ihanaa sunnuntaita!

 5. Samanlaisia aatoksia täälläkin! 🙂 Minulla on tavoitteena täyttää vaatekaappini rakkaudella, ja päästä eroon niistä vaatekappaleista, jotka eivät enää ole osa minua. Se on hauskaa, mutta välillä tosi turhauttavaakin.. Tekstisi antoi taas uutta intoa projektiini! Täällä Lilyssä tuntuu olevan monia, jotka ajattelevat samalla tavalla, ihanaa saada vertaistukea:D.

  Aivan ihania kuvia sinusta, ja tuo valkoinen paita on tosi kaunis. 🙂

  1. Mahtava tavoite! Jotain tuollaista itsekin tavoittelen.:)

   Mustakin on superihana huomata, etten ole yksi ajatusteni kanssa. 

   Ja kiitos! Se valkoinen paita on ihan lempparini. <3

   Suloista sunnuntaita!

 6. Oon ihan samoilla linjoilla! Vatteiden ostelu omaan kaappiini on vähentynyt jo opiskelijabudjettiin siirtymisen myötäkin, mutta myös juuri tuosta samaisesta syystä: en halua kaappiini enää mitään turhuuksia, joita en rakasta ja käytä. Niistä tulee vain paha mieli, kun ajattelee, että siellä ne nyt lojuvat käyttämättöminä, vaikka voisivat olla jonkun sellaisen kaapissa, joka innostuisi niistä enemmän. Ostaminen on helppoa, luopuminen vaikeaa: pitäisi miettiä kirpputoreja ja UFFia ja katkaista ”tunneside”. Helpompaa on harkita jo ostaessa 🙂

  Kyselit vastuullisia merkkejä, ja mulle tuli mieleen heti yksi, josta olen viime aikoina innostunut: Boomerang. Tässä  merkin suomalainen kotisivu 🙂 design on ruotsalaista ja ainakin itse olen lumoutunut tuosta skandinaavisesti siististä huolettomuudesta ja pelkistetystä mallistosta. Vastuullisen merkistä tekee se, että merkin vaatteet on mahdollistaa kierrättää viemällä ne takaisin myymälään vaikka vuosikymmenen kuluttua ostamisesta, ja vaivanpalkaksi saa alennusta seuraavasta ostoksesta. Todella kiva idea, jota voitaisiin harjoittaa enemmänkin!

  Kelpuuttaisin itsekin tuollaisen pitsipaidan vaatekaappiini <3

  1. Toivoisin, että minulla olisi vielä jonain päivänä vaatekaappi, jonka jokaista vaatetta rakastan ja käytän usein. Eikä niitä vaatteita tarvitsisi edes olla ihan hirveän paljon, jos kaikki olisivat lemppareita.

   Kiitos vinkistä, kävinkin jo tutustumassa Boomerangiin. Kivalta näyttää!:)

   Pitsipaita on InWearin ja ostin sen viime keväänä. Olen käyttänyt sitä todella paljon ja haluaisinkin kaappiini lisää sen kaltaisia vaatteita.<3

   Kivaa sunnuntaita! 

 7. Voih apua =D Siis aivan huippu postaus aihe JÄLLEEN!! Ja osuva. Oma vaatekaappini on miten sen nyt kauniisti sanoisi. Ei todellakaan liian täynnä vaan aivan liian tyhjä. Tuntuu, että tällä hetkellä keskityn ja huollan lapsen vaatevarastoa niin huolella, että omat tarpeet unohtuvat siinä sivussa. En kehtaa edes ääneen sanoa, mutta kirjoitanpa kuitenkin, että tälläkin hetkellä istun koneella kohta kolme vuotta vanha äitiyspaita ja vanhat verkkarit. Kotona nyt tietysti voi olla millä vaatteilla vaan, mutta alkaa nämä vanhat rytkyt jo ihan järkyttää. Onneksi olen sentään joitain vaatteita ostanut sillä silmällä, että kehtaa talosta ulos poistua. Nauroin juuri sinille, että eilenkin taas touhusin koko päivän maalisissa äitiyshousuissa. Siihen hän vain, että laita sitten maaliskuussa kun nähdään jotain muuta ja nauraa röhötti =D Välistä tuntuu myös siltä, että oma tyylikin on ihan kateissa. Ehkä se unelmakartta voisi tehdä minulle hyvää vaatteiden kohdalla. Pinterestiin olen jotain koonnutkin, mutta jos ottaisi sen vähän tarkempaan tarkasteluun ja rohkeasti vain päivittämään vaatevarastoa. Nyt tuntuu uupuvan ihan perusvaatteitakin. Farkut sentään löytyy. Niitä hamstraan aina Kanadan reissulta ja perus neuleita, mutta ei siellä sentään joka vuosi juosta, joten ovat jo päässeet kulahtamaan. Ehkä tämän vuoden itsensä hyvinvoinnista huolehtimiseen kuuluu myös ulkokuoren kohennus vaatteidenkin puolelta. Pidän viikon päästä me&i vaatekutsut ja heidän valikoimistaan löytää kyllä kivaa perusvaatetta. Tykkkään merkistä ja ovat nyt satsanneet myös naisten vaatteisiin. Ei vain lasten ja toiseksi vaatteet on naisille, ei vain äideille tai odottaville. Minusta tästä merkistä ajatellaan liiankin paljon äitien ja äitiysvaatteiksi. Rentoja perusvaatteeita moneen tilanteeseen löytyy. Mutta ehkä tästä postauksesta taas innostuneena käyn uudelleen vaatekaappini läpi ja heitän tunnesiteistä huolimatta niitä vaatteita joita ei ole pariin vuoteen päälle laitettu. Niitäkin löytyy. Uutta ja kaunista tilalle mutta harkinanlla ostaen =) Ihanaa viikonloppua!

  1. Mäkin oon aina kotona verkkareissa.:) Ja maaliskuu tulee pian, sitten voi panostaa.;)

   Mullakin on Pinterestissä tyylikartta ja olen ihan tyytyväinenkin tyyliini sinänsä, huonolaatuisia, huonosti istuvia ja hetken mielijohteesta ostettuja vaatteita vain on liikaa. Olen myös hirmuisen laiska käymään vaatekaupoissa (ehkä ihan hyvä juttu), joten siellä Pinterestissäkin on kauheasti ihania ideoita, joita en ole toteuttanut. 

   Ihanaa sunnuntaita!<3

 8. Ihania kuvia susta ja täydellisen näköinen pitsipaita! 🙂 Aika samoja ajatuksia mullakin päässä pyörii pukeutumisen suhteen, mutta tällä asian saralla olen todella, todella huono toteuttamaan niitä ajatuksia, enkä tosiaan tiedä, että miksi. Hieman olen jo petrannut, mutta vielä petrattavaa riittää.

  Ja näistä kuvista tuli kamalan suuri kaipuu kesään ja fiilis ottaa asukuvia! 🙂

  1. Kiitos Jeba!:)

   Pitsipaita onkin ihan lemppari.

   Mäkin oon ollut aika huono siinä toteutuspuolessa, mutta nyt päätinkin ottaa itseäni oikein kunnolla niskasta kiinni. Saas nähdä onnistuuko.:)

   Ihanaa viikkoa!

 9. Hyvä aihe, ja uutena lukijana kiitän kivasta blogistasi muutenkin!
  Minuakin mietityttänyt monesti vaatepuolen asiat, eettisyys jne. Olen ostanut talven aikana kolme uutta vaatetta, kotimaiselta LUMOAN merkiltä. Vaatteet ovta orgaanista puuvillaa, suunniteltu suomessa ja valmistettu perheomisteisessa ompelimossa Portugalissa. Se että vaatteen alkuperä on täällä euroopassa, on jo minusta ihan kiva ja vaatteet ovat ”jäljitettävissä” on toinen… Toistaiseksi ostokseni ovat vaikuttaneet hyvältä, ovat kylläkin minulla sellaisina parempina vaatteina että en tiedä miten hyvin kestävät aktiivista käyttöä…

  1. Moikka Susanna!

   Ihanaa, jos tykkäät! Tulen pian vastavierailulle blogiisi.:)

   Ja kiitos, kun muistutit Lumoanista. Oonkin törmännyt niihin mekkoihin muissa blogeissa ja ne ovat kyllä aivan täydellisiä! Pitää mennä tutustumaan tarkemmin.

   Mun mielestä tämän kaltaisia yrityksiä saisi olla niin paljon enemmän. Itse maksan tosi mielelläni vaatteesta enemmän, jos se on paitsi ihana, myös tuotettu kestävällä tavalla. Loppujen lopuksi kyse ei ole suurista rahoista ja aina voi ostaa vaikka yhden kaikin tavoin ihanan vaatteen kuin kolme vähemmän kivaa. Tähän siis yritän nyt jatkossa pyrkiä.

   Ihanaa, lumista viikkoa!

 10. Mäkin olen miettinyt paljon noita vaatteiden vastuullisuusasioita, mutta ns. oikein toimiminen ei todellakaan ole helppoa. Olen esim. muutaman kerran tilannut vaatteita ihanalta brittiläiseltä People Tree -ekomerkiltä, mutta joskus vastaan on tullut sieltä huonolaatuinen vaate, jonka saumat ovat ratkenneet. Ei kovin ekoa pidemmän päälle. Monta hyvää ja kestävääkin vaatetta olen sieltä kyllä saanut. Laatu ja ajattomuus taitaisivat olla kaikkein vastuullisinta vaatteissa noin ylipäänsä.

  1. Moikka moi!

   Olet ihan oikeassa siinä, ettei oikein toiminen ole kovin helppoa, jollei sitten osta koko vaatevarastoaan Glope Hopelta.:)

   Itse olen ostanut halpoja ja huonolaatuisia vaatteita, mutta myös kalliita ja huonolaatuisia vaatteita. Hinta ei mielestäni olekaan mikään laadun tae, eikä varsinkaan eettisen/ekologisen tuotannon, ja se juuri tekee asiasta niin hankalan.

   Haluaisin vaatekaappiini ihania, eettisiä ja laadukkaita vaatteita, mutta niitä, joissa toteutuvat nämä kaikki kolme, ei ole mitenkään kasoittain tarjolla. Uskon kuitenkin, että niitä vielä löytyy, jos vain jaksaa etsiä. Ja mielestäni vaatteesta tekee tavallaan aika ekon myös se, jos sitä käyttää paljon ja pitkään.

   Ihanaa viikkoa!

 11. Tosi tuttuja ajatuksia, mulla on pyörinyt päässäni ihan samoja jo jonkin aikaa. Kesti aika kauan, ennen kuin aloin oikeasti noudattaa jonkinlaisia periaatteita vaatekaapissani – rakastan myös kauniita vaatteita ja kivoja esineitä, ja niitähän maailmassa riittää! Vieläkin hairahdan välillä, mutta noin puolen vuoden ajan olen ostanut vaatteita vain tarpeeseen (eli tosi vähän) ja panostanut vastuullisuuteen. Sehän jo yksinään vähentää ostelua ainakin minun kohdallani, sillä halvalla ei saa reilusti tuotettuja vaatteita, eikä minun budjettini todellakaan ole rajaton.

  Tässä vielä pari hyväksi todettua vaatemerkkiä, kun niitä kyselit: eurooppalaisista People Tree ja Chinti and Parker, suomalaisista Riivari ja R/H. Niin ja tuo yllä mainittu Hyvän mielen vaatekaappi kannattaa ehdottomasti lukea!

  1. Minusta on ihanaa, kun niin monia näyttää mietityttävän tämä aihe. Tuo budjetti on kyllä yksi asia, joka on ajanut minua aina niihin halpoihin kauppoihin – vaikka todellisuudessahan ne edulliset vaatteet eivät tule yhtään halvemmiksi, kun niitä saa olla koko ajan ostamassa. Minäkään en todellakaan tarvitse juuri mitään ja nyt jatkossa aion todella panostaa niihin vastuullisesti tuotettuihin, laadukkaisiin, ihaniin vaatteisiin.

   Ihan mahtavia vinkkejä, kiitos niistä! R/H onkin tuttu, mutta nuo muut käyn tutkimassa.:)

   Ihanaa päivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *