Kirja, joka sai miettimään ihmiskunnan tekoja – ja omiani

863C0593-C3C7-410D-A703-E0322745B9C2.JPG

”Is there anything more dangerous than dissatisfied and irresponsible gods who don’t know what they want?”

Luin Yuval Noah Hararin Sapiens: A Brief History of Humankind, eli Ihmisen lyhyt historia. Se kertoo, miten meistä tuli meitä, miten monta vallankumousta siihen tarvittiin ja mitä niistä seurasi.

Maatalouden vallankumous vapautti osan ihmisistä tekemään muutakin kuin hankkimaan ruokaa.

Teollinen vallankumous räjäytti väestönkasvun.

Tieteellinen vallankumous teki meistä entistäkin vaarallisempia.

Raha antoi meille tarkoituksen.

Lopputulos ei ole kovin kaunista luettavaa.

Sapiensin voi lukea monella tavalla. Julia esimerkiksi ajatteli sen luettuaan biologian ja kulttuurin suhdetta. Minä taas tulin tapani mukaan vähän surulliseksi maapallon puolesta ja ihmisen tekojen tähden.

Ihminen on saavuttanut olemassaolonsa aikana hienoja asioita. Valitettavasti olemme käyttäneet valtaamme pitkälti muiden elävien olentojen, toisten ihmisten ja tämän maapallon tuhoamiseen. Se on surkeaa.

En nykyisin useinkaan lue esimerkiksi eläinoikeuksiin liittyvää kirjallisuutta, sillä uskon lukeneeni aikoinani ihan tarpeeksi, ja minun on vaikea päästä eroon verkkokalvoilleni piirtyneistä kidutettujen eläinten kuvista. Sapiens sai minut kuitenkin taas miettimään, miten oikein itse elän ja voisinko elää toisin.

En halua olla osallisena eläinten tehotuotantoon ja tahdon elää edes jotenkin kestävällä tavalla ympäristön kannalta. Siksi päätin jälleen kerran siirtyä vegaanisempaan ruokavalioon ja jättää ostamatta juustot ja maitojugurtit. En aio alkaa täysin vegaaniksi, mutta maito ja kananmunat jäävät tästä lähin kauppaan.

Suosittelen tätä kirjaa ihan kaikille. Se on osin vähän raskaslukuinen, mutta ehdottoman tärkeää luettavaa.

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Saatat tykätä myös näistä

2 kommenttia

  1. Poimin tämän omalle lukulistalleni juurikin Julian blogista ja olipa mukava saada tästä toinenkin lukukokemus vielä ennen kuin kirjaan itse tarttuu (sitten joskus, kun sen kirjastosta kätösiinsä saa :D).

    Kannattaa lukea myös Jonathan Gloverin Ihmisyys: 1900-luvun moraalihistoria. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *