3 hyvää nyt: kirja, leffa ja IG-tili

Luin vihdoin Elena Ferranten Napoli-sarjan ensimmäisen osan, Loistava ystäväni -kirjan. Niin moni oli suositellut tätä kirjasarjaa, että oli pakko saada selville, mikä siinä niin viehättää. Nyt tiedän.

Kun olin nuorempi, kirjat koskettivat minua usein. Uppouduin niiden sivuille, tarinoihin, toisiin maailmoihin ja ihmiskohtaloihin niin, etten malttanut lopettaa lukemista, vaan valvoin kahteen kolmeen yöllä vain, koska halusin lukea vielä yhden sivun, ja sitten yhden, ja vielä yhden…

Tätä tapahtuu nykyisin huomattavasti harvemmin, en oikein tiedä miksi. Viihdyn totta kai kirjojen parissa ja luen paljon ja koko ajan. Mutta kovin moni kirja ei enää vie mukanaan samoin kuin nuorempana. Joko olen lukenut liikaa tai kokenut liikaa. Menettänyt keskittymiskykyni. Tai sitten luen vääränlaisia kirjoja.

Epäilen, että kyse on ehkä kahdesta jälkimmäisestä. Viime viikkoina olen nimittäin lukenut parikin kirjaa, joita en malttanut laskea käsistäni. Loistava ystäväni on niistä toinen.

Se on valloittava tarina kahdesta nuoresta tytöstä, Lilasta ja Elenasta sotien jälkeisessä Napolissa. Se kertoo ystävyydestä, ihmismielestä, kateudesta, köyhyydestä, rikkaudesta, rakkaudesta, yhteenkuuluvuudesta, kasvamisesta, valintojen seurauksista, italialaisista, Italiasta.

Tyttöjen kohtalot vievät eri suuntiin. Välillä toinen tuntuu saavan kaiken, sitten toinen. He kilpailevat keskenään, mutta ystävyys kantaa silti.

Kävimme katsomassa tositapahtumiin perustuvan Dark Waters -leffan. Se kertoo siitä, miten ympäristöjuristi Robert Bilott (Mark Ruffalo) alkoi selvittää, miksi karja ja ihmiset sairastuvat ja kuolevat Länsi-Virginiassa ja mitä kemikaalijätti DuPontilla on asian kanssa tekemistä. Tämän leffan jälkeen et enää ikinä halua paistaa mitään teflonilla ja syynäät ehkä käyttämäsi kemikaalit muutenkin tarkemmin.

Leffa oli todella hyvä ja aika järkyttävä. Se saa miettimään, että elämmekö tosiaan maailmassa, missä suuryritykset saavat tehdä mitä tahansa ja missä kaikki voidaan selvittää rahalla. Eikö tavallisilla ihmisillä, luonnolla ja eläimillä ole mitään väliä, jos rahaa on tarpeeksi pelissä?

Mukana on myös ihana Anne Hathaway. Veikkaan, että tämä elokuva harmittaa DuPontia melkoisesti ja tapaus saa enemmän huomiota ja järkyttää ihmisiä aivan eri tavoin kuin lehdistä luettuna. Viihdeteollisuudella on melkoinen valta, ja tällä kertaa se on hyvä asia.

Viimeiseksi vielä Insta-vinkki. Seuraan siellä @thefemalehustlers -tiliä, mistä löytyy paljon hyviä ajatuksia. Kuten tämä. Vertailu ei ikinä vie mihinkään, se hidastaa (ja vie ilon ja saa hukkaamaan oman suuntansa). Etene siis rauhassa, meillä jokaisella on oma tahtimme, eikä omasta elämästään voi olla myöhässä.

BLOGLOVIN, INSTAGRAM

Saatat tykätä myös näistä

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *